2016. szeptember 2-án és 3-án, immár hetedik alkalommal rendeztük meg hagyományőrző szilvalekvárfőzésünket a nyíregyháza-jósavárosi parókia kertjében. Már augusztus végén izgatottan vártuk a szilvaérés idejét, latolgattuk, mikorra lesz kellően édes a gyümölcs, éppen lekvárnak való. Péntek délelőtt leszüreteltük, majd délután 17 órától az egyházközség hadra fogható részével előkészítettük, megmostuk, gondosan átválogattuk, majd kimagvaztuk a finom, érett gyümölcsöt.

Idén már öt üstben kavartuk a kenyérre, süteménybe valót, igazi cukormentes, tartósítószer nélküli, egészséges lekvárt készítettünk. Egész éjjel megállás nélkül felváltva ment a „kavarás”, mivel 16-20 óra szükséges a sűrű lekvár elkészítéséhez. Már hajnalban, amikor megérkezett az éjszakai közreműködők váltása, igen sokan voltunk talpon. Mindenki kivette a részét a munkákból. Idén voltunk talán a legtöbben, hiszen az előző évek hangulatát többen is szerették volna átélni. Reggelire bőséges lecsót, ebédre flekkent készítettek szakácsaink, házikenyérről, finom süteményekről, fánkról, és pogácsáról pedig a résztvevők gondoskodtak. Mindezek fogyasztása mellett, vagy éppen a kavarólapátokat hajtva jókat beszélgettünk, megvitattuk mindennapos dolgainkat. A gyermekeink, unokáink az udvaron játszottak, fociztak. Több generáció töltötte jó hangulatban a hétvégét.

Végül, amikor az üstök tartalma lassú pötyögéssel jelezte, hogy elérte a szükséges sűrűséget és elkészült a szilvalekvár, porcióztuk, üvegekbe raktuk és örömmel vittük haza közös munkánk gyümölcsét.

Közösségünk már 23 éve működik az egyházközségen belül, sok-sok jól sikerült program van már mögöttünk. Köszönetet szeretnék mondani mindannyiunk nevében az adományozóknak, a szervezőknek, és a résztvevőknek. Megint jó volt együtt lenni, együtt munkálkodni. Egészen biztosan szívesen fogunk vissza emlékezni erre a lekvár főzésre is. A Jó Isten adjon még sok-sok szeretetközösségben eltöltött jó hangulatú eseményt!

 

Koleszár Anna, a Jósavárosi Értelmiségi Egyesület elnöke