A Holodomor az 1932-33-as nagy ukrán éhínség elnevezése, melyben két év leforgása alatt akár 10 millióan is életüket veszíthették. A Holodomor Sztálin politikájához köthető. A kényszerű beszolgáltatások, az eszetlen kollektivizálás és az ukrán öntudattól való félelem miatt kellett millióknak éhen pusztulniuk.

Holttestek az út szélén, éhezők a városokban és a falvakban. Ezek a döbbenetes és szívbe markoló képek Ukrajnában készültek 1932-ben és 1933-ban. A mezőgazdaság erőszakos kollektivizálása, a gabonabeszolgáltatási terhek drasztikus növekedése, valamint az erőltetett gabonaexport következtében ezekben az években több millióan haltak éhen a Szovjetunióban. Az éhínség leginkább Ukrajnát sújtotta, mert Sztálin félt az erős ukrán nemzeti öntudattól és attól, hogy az ország esetleg el akar szakadni az Szovjetuniótól.

Holodomor
Fotó: Gerner Attila

Két év alatt emberek milliói haltak meg éhínségben

Holodomor – így hívják Ukrajnában a sztálini éhínséget. Az ukrán történészek szerint akár 10 millió ember is éhen halhatott a kommunista diktatúra intézkedései következtében.

Azért történt meg, mert Sztálin el akarta tiporni az ukrán nép függetlenedési törekvéseit. El akarta tiporni a vágyakat, az önállóság kialakulását. Amin mostanában mi ukránok keresztül megyünk, az is erre az irányba mutat. Most is azért harcolunk, hogy az ország megmaradjon egységes Ukrajnaként, egy államként és ezért is nagyon fontos, hogy ha elveszítjük az államiságot mi történhet az államunkkal és népünkkel.

– fogalmazott Nepop Ljubov, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

Megáldatik és megszenteltetik

Emlékkövet áldottak meg szerda délután a Holodomor áldozatai előtt tisztelegve Nyíregyházán. A jósavárosi görögkatolikus templom udvarán ünnepélyes keretek között ukrán és magyar nyelven megáldották az emlékkövet. A görögkatolikusok azt mondják, ez egy emlékeztető jel, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen soha ne történhessen meg.

Minden szenvedő ember számunka nagyon fontos és ennek a sok embernek a szenvedése nem maradhat nyom nélkül. Kicsit figyelmeztetés a jelennek és a jövőnek, hogy embernek nem szabad így emberrel bánni, nem szabad népcsoportot, kultúrát lenézni, kiéheztetni, meggyilkolni. Ez egy emlékeztető jel.

– tette hozzá Ősz Tibor görögkatolikus parókus.

Az emlékkő átadásán az ukrán nagykövetség munkatársai mellett, helyi önkormányzati képviselők, valamint a nyíregyházi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat tagjai is mécsest gyújtottak.

Forrás: Z. Pintye Zsolt; videó: nyiregyhaza.hu; fotó: Gerner Attila, Wikipedia